top of page
Keresés
  • Szerző képeMaria Vanyovszki

A kommunikáció mint a boldogság kulcsa

A kommunikáció a boldogságunk fontos alakítója. Aki változtatni akar az életén, annak mindig érdemes megnézni, mit változtathat a kommunikációján, hogy egyre jobb legyen a kapcsolata magával és a világgal.


Gyerekkorom óta a kommunikáció meghatározó erősségem. Mindig is imádtam beszélni, szerepelni, de írni és az öltözékemmel kitűnni is.


Voltak időszakaim, amikor a megfelelni akarás engem is rántott magával, és ennek eredményeképp visszafogtam a stílusom és az egész kommunikációm.


Még a coach indulásom kezdeti szakaszaiban is előfordultak ilyen hullámzások, hogy akkor most merjem magam megmutatni, vagy fogjam vissza magam, stb. Visszatérő félelmem ugyanis, hogy esetleg sok vagyok.


E dilemmák közepette döbbenetes volt olvasni Veit Lindautól azokat a sorokat, hogy


"Nem szolgálod a többieket azzal, ha visszafogod magad. Ellenkezőleg: ilyenkor hiányzol."

Nem lehet nem kommunikálni és nincs semleges kommunikáció.

  • A kommunikációd gyengít vagy erősít.

  • Elválaszt vagy összeköt.

  • Hiányt vagy gazdagságot teremt.

  • Ha hiányt érzékelsz, rosszul kommunikálsz.

Kommunikálunk a szavainkkal, az öltözékünkkel, a gesztusainkkal, a puszta jelenlétünkkel és a hiányzásunkkal is...


Kommunikálunk befelé, magunkkal és kommunikálunk kifelé, a külvilággal.


A kommunikációnkkal saját magunkat is programozzuk.


Nagyon sok interjút készítettem életemben, és már ezek alatt észrevettem, hogy mindenkinek van valami szava vagy mondata, amit a leggyakrabban használ úgy, hogy azt észre sem veszi. Ezek lehetnek azok a helyzetek, amikor még keressük a gondolatainkat, és az üres időt kitöltjük valamivel. Azt hisszük, nincs jelentősége, pedig bizony nagy jelentősége van. Nemcsak hogy sokat elmond a személyiségünk működéséről, a magunkkal és a világgal való viszonyunkról, hanem programozzuk is ezzel magunkat.


Hogy kinek mi lehet ez, külső segítséggel fedezhetjük fel. Coach munkám során különösen nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy ezeket a szófordulatokat megtaláljuk, és ha ártalmas, kigyomláljuk, ill. kicseréljük olyanra, ami az egyén fejlődését segíti.


Amikor változtatunk a szóhasználatunkon, az hat a gondolkodásunkra is. Amikor változtatunk a gondolkodásunkon, változik a működésünk. És amikor változtatunk a működésünkön, változik a környezet, és megváltozik az életünk is.


Ha szeretne egyéni folyamatban még hatékonyabban fejleszteni a működésén, írjon bátran:

maria.vanyovszki@gmail.com.
Videó:Comments


bottom of page