top of page
Keresés
  • Szerző képeMaria Vanyovszki

A létezés - Olvasónapló 4. rész

Amikor kiderült, hogy édesapám súlyos beteg, a műtét után az orvosok közölték velünk, hogy sajnos a helyzet rosszabb, mint gondolták, maximum két hónapja van hátra.


Ahogy álltunk ott a kórház lépcsőjén és zokogtunk, egyszer csak rádöbbentem, hogy ezt nem engedhetem!!! Hogy az apám, aki pár hónappal ezelőtt még a fél falu gabonáját learatta, két hónap múlva ne legyen… Miután kisírtuk magunkat, közöltem a többiekkel, hogy erre így most gondoltunk utoljára, mert ez nem így lesz. Anyukámat, öcsémet megkértem, hogy apánk előtt soha ne sírjanak. Egyedül mindenki azt csinál, amit csak akar, de előtte ne!

Megkértem az orvost, az ápolókat és mindenkit, aki erről a kéthónapos verdiktről tudott, hogy sem neki, sem másnak ezt így soha ne mondja.

Volt olyan időszak, amikor hetente kétszer vezettem le az oda-vissza kb. 600 km-t.

Munka után, este 7-8 óra körül kocsiba ültem, késő éjjel megérkeztem, hajnalban bevittem a városba a terápiákra, délben vissza a faluba, 10 perc pihenő után vezettem vissza Budapestre, másnap reggel munkába be, majd két nap múlva, pénteken, munka után ugyanígy haza. Ködben, fagyban, hóesésben; néha kölcsön autóval, mert az enyém már nem bírta.


Hittünk, küzdöttünk és szerettünk…


A két hónap helyett több mint két évet töltöttünk még együtt nagy szeretetben és egymásra figyelésben.

De amikor a férjem hirtelen meghalt, a család minden tagja összeroppant. Édesapám 8 hónappal utána ment el.


"A LÉTEZÉS


Nézz meg egy kődarabot, egy kalapácsot, egy bokrot, egy paripát, egy embert: mindegyik keletkezett, pusztuló, határolt, egyéni, külön-lévő. A létezés mindenben azonos.

A sokféle keletkező és pusztuló alakzat: ez az élet.

Az örök egymásután, melynek minden alakzat csak egy-egy állomása: ez a létezés.

Az ember az egyetlen, aki a változókban a névvel rögzíthetőt keresi: értelme van.

Az ember az egyetlen, aki önmagában egyéni és feltételes dolgok alá, a közös és feltétlen létezésig ás: lelke van."


Részlet Weöres Sándor A teljesség felé című könyvéből.


A rendkívüli élethelyzetekben (halálos betegség, haláleset, gyász) a coach abban tud segíteni, hogyan tartsd magad és bírj haladni a hétköznapokkal, miközben egy hatalmas változással is meg kell küzdened. Ezért is fontos a megfelelő segítő megtalálása, aki szakértelmével és saját tapasztalataiból építkezve hatékony támaszod lehet a legnehezebb időszakaidban is.

__________________

Vanyovszki Mária

Coach | Mentor | Tanácsadó

+36306042901
_________

Ezt a bejegyzést eredetileg 2015. október 19-én írtam, magamnak.

Commentaires


bottom of page