top of page
Keresés
  • SzerzÅ‘ képeMaria Vanyovszki

A boldogság titka - Sokszínűség, tanulás, fejlődés, coaching

A közhiedelemmel ellentétben hosszútávon nem az tesz boldoggá, amikor egyvalamiben vagyunk kiemelkedőek és sikeresek, hanem a sokszínű élet, amiben mindig tanulunk valami újat.


boldogság, coaching


A modern boldogságkutatás már igazolta, hogy a meglévő készségeink gyakorlása és fejlesztése inkább csak elégedettséghez vezet. Az új dolgok tanulása az, ami sokkal inkább boldogságot okoz.


A változatosság nemcsak gyönyörködtet, hanem a fejlődésünket is szolgálja.

Erre utal az a bölcs keleti tanács is, amely szerint ha valaki mesterfokot szeretne elérni, kezdjen valami újba, ahol visszatér a tanuló szintjére.


Munkahelyi környezetben is érdemes erre odafigyelni, hiszen ezzel megelőzhető a kiégés, erősíthető a munkavállalók egyéni jó érzése és ezáltal az adott munkahelyhez való elköteleződés.

boldogság, coaching

Az a céges tréning, amely egy már meglévő készség továbbfejlesztésére összpontosít, ebben az értelemben sokkal kevésbé hatékony, mint az, ami valami teljesen újat hoz a munkavállaló életébe.

Bár rövid és középtávon az éri meg a cégnek, hogy a jó beszélőkével megáldott sales kollégát további kommunikációs tréningekre küldje, hosszútávon a munkatárs lelkének az tesz jót, ha valami másba, valami újba kezd. Pl. kézműves foglakozásokra jár, gitározni tanul, új sportba kezd, zenés, táncos programokon vesz részt stb.


boldogság, coaching

Az egyoldalúság kockázata igaz a kreatív iparra is.

Ugyanúgy kiszívja az embert, amikor valaki ugyanabban a kreatív munkában dolgozik hosszú ideig, mint bármi másban. Ismerek filmes vágót (hölgy), aki asztalosnak kezdett tanulni.


Az egyedi csúcsteljesítmények, amik szintén egy területre koncentrálnak - Nobel díj, olimpiai érem, kiemelkedő üzleti eredmények - sikert, hírnevet és pénzt hoznak. Lelki békét azonban nem feltétlen.


A sokak által csodált és elismert, Steve Jobs is azt nyilatkozta a halálos ágyán, hogy bár az üzleti életben kiemelkedőt alkotott, az élet minden egyéb területén kudarcot vallott.


A kiemelkedő kutatói életutak boldogság faktorára érdemes megnézni a most futó Oppenheimer filmben szereplő tudósok életét.


Az élsportolók lelki világának sem tesz jót, ahogyan egyetlen terület fejlesztésére fókuszálnak. Dobogós helyezésig ráadásul kevesen jutnak el, ami az elégedetlenség és boldogtalanság érzését fokozhatja.


Bár a mai társadalom az ilyen egyoldalúságot jutalmazza sikerrel, hírnévvel és fizikai gazdagsággal, a lelkünk másfajta bőségre, sokszínű életre, a lehető legtöbb irányban való fejlődésre vágyik.


Amikor megtanulunk valami újat, az növeli az önbizalmunkat bővíti az életünk tapasztalásait és egyre teljesebbé teszi a lelkünket. A sokszínűség a boldogság titka.


Te mit tanulnál még?

Mi hiányzik az életedből?

Mi az, amire nem is mersz gondolni, hogy az életed része lehet?

Mit érzel kihívásnak, lehetetlennek, hogy megtanuld?


Arra biztatlak, hogy kezdd el még ma és bővítsd a palettát, amíg csak élsz!

Merj boldog lenni!

______

Ha szeretne coach támogatásával ránézni az életére, szeretettel várom üzenetét a maria.vanyovszki@gmail.com címemre.

boldogság, coaching



Vanyovszki Mária

Coach | Mentor | Tanácsadó


bottom of page