top of page
Keresés
  • Szerző képeMaria Vanyovszki

Hitvallás a sokszínűségért

Nagyon sokáig semmit nem tudtam a homoszexualitásról. A létezéséről is alig. Nyitottnak és műveltnek gondoltam magam, a homoszexualitást mégis valami úri hóbortnak képzeltem mindaddig, amíg nem lett személyes érintettségem.


Már Budapesten éltünk fiatal felnőttekként, amikor a testvérem a családból először nekem merte elmondani, hogy ő "más".

Azt hiszem, ez volt életem első nagyobb traumája, hogy a kisfiúnak, akit annyira szerettem, huszonnégy éven át teljesen egyedül kellett megküzdenie egy ilyen hatalmas teherrel, és mi lesz most vele...

Azóta kiemelten figyelek arra, hogy fiataloknak ezekben a témákban segítsek.


Vallom, hogy a szexuális edukációnak elsődleges szerepet kell kapnia a kiskorúak nevelésében, amelynek része a sokszínűség ismertetése. Hogy vannak fiúk, akik a fiúkat szeretik, meg lányok, akik a lányokat, de olyan is előfordul, hogy egy hetero lány szeret bele egy lányba...


Létfontosságú, hogy 18 év alatti fiatalok tisztában legyenek az LMBT+ témákkal, felismerjék, hogy tudnak maguknak és egymásnak segíteni, hogy elfogadják egymást és önmagukat, ami elengedhetetlen alapfeltétele a lelki egészségnek.


Egy keresztény oldalon láttam nemrég, hogy a szivárvány Isten és ember szövetségének szimbóluma. Csodálatos metafora ez, hiszen Isten előtt minden ember egyenlő, legyünk akármilyen sokfélék, mint a szivárvány megannyi árnyalata.

Munkáimban továbbra is oda fogok figyelni, hogy az önismeret és elfogadás jegyében ezek a témák kiemelt szerepet kapjanak.


___________


Vanyovszki Mária

Coach | Mentor | Tanácsadó

+36306042901



bottom of page