top of page
Keresés
  • Szerző képeMaria Vanyovszki

A belső vezető - Mire is jó a vezetett meditáció?

A nyugati társadalom elképesztő technikai és gazdasági teljesítményeket ért el az utóbbi pár száz évben. Akkora jólétben élünk - ivóvíz, higiénia, komfort, gyógyszerek, az életünket megkönnyítő mindennapi, használati eszközök, járművek, kütyük stb. - mint soha korábban. Ebből a külsőleg tökéletesnek tűnő rendszerből mégis mintha hiányozna a BOLDOGSÁG.



Mostanra a legfejlettebb ipari országokban is belátják, nem minden oldható meg analitikus gondolkodással. Nagy cégek is egyre gyakrabban küldik a menedzsereiket önismereti és meditációs tréningekre, ahol aztán sok munkával és jó drága pénzért megtanulják azt, amit minden gyerek tud, és gyerekként ők is tudtak: a fantáziálást, az álmodozást, a kreatív játékokat, az elmélyülést a saját belső képeikbe és a meditálást.


A vezetett meditáció, a belső képek rendszeres megtapasztalása a kreatív jobb agyfélteke működését hozza előtérbe.


Ez felerősíti az intuíciót, hozzájárul a tudatossághoz és segíti a harmónia kialakítását a mindennapokban.


A mi, bal agyfélteke hangsúlyos, valamin folyton kattogó kultúránkban nehezebb megvalósítani a keleti meditációs irányok azon elvárását, hogy ne legyen gondolat. Ezért könnyebb, amikor a gondolatokat elfogadjuk, ellenállás helyett a meditáció részévé tesszük és belső képekké alakítjuk. Az ilyen belső utazásoknak ugyanolyan nagy hagyománya van, mint a gondolat nélküliséget megcélzó keleti irányzatoknak.


A lényeg: a külső ingerek lecsökkentése és a tudat fókuszálása.

Rüdiger Dahlke szerint a vezetett meditációk első lépése, hogy találkozzunk a belső vezetőnkkel. Ő az, aki megkönnyíti minden további utunkat és olyan biztonságot teremt, ami különösen kezdetben nagyon fontos.


Az alábbi hanganyag a belső vezető megtalálását szolgálja.


_______

Nyitókép: Engin Akyurt

A hanganyag Rüdiger Dahlke útmutatásai alapján készült.

bottom of page