top of page
Keresés
  • Szerző képeMaria Vanyovszki

Az önismereti és önfejlesztő könyvek csapdái - Mire érdemes figyelni

"Teljesebbé válni", "Maxold ki az életed", 'Boldog leszek, és kész!", "A sikeres emberek 7 szokása" - négy cím egy online könyvesbolt végtelen listájából, amit a kereső az ‘önfejlesztés’ kulcsszóra kidobott. Biztos vagyok benne, hogy mind igényes szerzők művei, és bármelyiket olvassuk is el, valószínűleg nem lesz kárunkra. Sajnos azonban az sem biztos, hogy igazán hasznunkra lesz.

önismereti és önfejlesztő könyvek

Az önismereti és önfejlesztő könyvek az utóbbi időben rendkívül népszerűek lettek. Ez is mutatja az egyre növekvő igényt az önmagunkkal való foglalkozásra, az önismeretre, az egyéni fejlődésre.

Az elmúlt évtizedek jóléte is segíti azt, hogy az önmagunkkal való foglalkozás egyre korábbi életkorokra került. Míg az én generációmban megvártuk, hogy életeseményeink késztessenek önreflexióra, a mai harmincasok, huszonévesek, sőt tinédzserek már sokkal hamarabb belevágnak az önismeret rejtelmes folyamataiba, amihez előszeretettel nyúlnak a ma nagy választékban elérhető "self help" könyvekhez.


Fontos azonban végigvenni azokat a csapdákat, amik az ilyen könyvek olvasásában rejlenek, hogy ne okozzanak csalódást vagy akár kudarcélményt. Ugyanis csak attól, hogy elolvasunk egy-egy ilyen írást, nem várhatunk lényegi javulást vagy fejlődést – ahhoz sokkal inkább szakember és hónapok vagy évek hosszú és kemény önismereti munkája szükséges.


Mert:

1. Az egyéni történeteken keresztül kapott gondolatok inspirálóak ugyan, igazán hatékonyak akkor tudnak lenni, ha vannak hasonló momentumok és kapcsolódási pontok, hogy személyes felismerésekhez vezessenek a saját életünkben.


2. Ami másnak használt, nem biztos, hogy nálam is hatékony. Sőt! A kudarcélmény visszavetheti a változtatásra való kedvünk, vagy akár káros önmarcangoláshoz vezethet.


3. A kész tanácsok és instant megoldások ideig-óráig maradnak meg bennünk. Személyes és szakmai tapasztalatom, hogy a megmondás nem hatékony. Személyre szabott gyakorlatok, tettek, életesemények révén szerzett saját felismeréseink azok, amik erősek, hosszútávon megmaradnak, változtatásra sarkallnak és fejlesztenek.


4. Bár az olvasottaknak köszönhetően érezhetünk felismeréseket, és per pillanat egyszerűnek tűnik megfogadni, ahogy kilépünk az életbe, olvasásélménnyé szelídül, akárcsak egy regény. Ahogy vitorlázni, lovagolni vagy síelni sem tudunk megtanulni könyvből, az önismereti és önfejlesztő könyvek tartalma is elméleti síkon maradhat.


5. Az önismereti úton mindig ott vannak a nagy áttörések, amikor kényelmetlenné válik a helyzet, a folyamat. Coach üléseken is - amikor a mindig frappánsan, kerek, intellektuális mondatokkal önmagát kifejezni képes ügyfél egyszer csak elkezdi keresni a szavakat - akkor tudom, hogy most fontos helyen kapirgálunk. Ilyenkor a kényelmetlen helyzet ellenére is benne marad, és haladunk tovább. Ahogy az úszni tanuló felnőtt is egyedül nem menne bele a mély vízbe, pedig ott lépné át a saját határait. Amikor viszont mellette áll egy oktató, akiben bízik, aki figyel rá és segíti, hogy melyik testrészével mit csináljon, minden iszonya ellenére nem száll ki a mély vízből, hanem folytatja a gyakorlást. Ezáltal lesz képes aztán egyedül is úszni. A könyvet ezzel szemben bármikor abbahagyhatjuk, vagy lehet, el sem kezdjük.


6. Az önismeret nem könnyű műfaj. Nem véletlen hívjuk "önismereti munkának' is. Erőfeszítést, fájdalmas felismeréseket, kényelmetlen rálátásokat hozhat. Ha szakember kísér ezen az úton, egyrészt nem maradunk egyedül a feldolgozásra váró tapasztalatokkal, másrészt így garantált, hogy nemcsak a komfortos tanácsokat fogadjuk meg egy könyvből, hanem a szakember kérdéseire megyünk egyre mélyebbre, olyan szempontok felé, amik magunktól nem jutottak volna eszünkbe. Így juthatunk el saját, egyéni megoldásainkhoz is.

önismereti és önfejlesztő könyvek

Amikor új önismereti és/vagy önfejlesztő könyvre vágysz, érdemes úgy választani, hogy: - Kapcsolódjon saját életélményeidhez.

- Legyenek benne feladatok, gyakorlatok, kérdések, amiket végig tudsz csinálni.

- Ezzel párhuzamosan érdemes a témáiddal egyéni vagy csoportos foglalkozásra is járni, ahol van feldolgozás, kíséret, egyéni felismerés, elmélyítés.

______

Amennyiben kipróbálnád a coachingot velem, szeretettel várom üzeneted:

maria.vanyovszki@gmail.com

önismereti és önfejlesztő könyvek

Vanyovszki Mária

Coach & Kommunikációs szakértő

bottom of page