top of page
Keresés
Szerző képeMaria Vanyovszki

Az üzleti életben hol a helye a szeretetnek?

Menedzser voltam egy kkv-nál, amikor az egyik üzleti tárgyalás után odajött hozzám a másik fél és elmondta, mennyire tetszik neki, ahogy alkudtam az áraiból. Egó helyett lazaságot és játékosságot tapasztalt, amit ő a szeretet jeleként értékelt és az együttműködési lehetőségek mellé felajánlotta a barátságát is.


Azt hisszük, hogy az üzleti élet elsődleges mozgatórugója az érdekek érvényesítése, a pénz cseréje és a haszon szerzése. Adunk valamit, amiért kapunk valamit. Lehet az termék, szolgáltatás, aminek az értéke széles sávon belül változhat a gazdasági, piaci és egyéb tényezőktől függően.


Az üzleti élet úgy alakul, hogy folyamatosan külön világokat hoz létre. Elég csak bemenni egy multihoz, de akár egy kkv-hoz is: mindnek saját nyelvezete, szerepkörei és belső, társadalmi struktúrája van.


Minden egyes üzleti szegmens egy-egy külön univerzum.

Olyannyira világalkotás, teremtés történik, hogy a sajátos nyelvezettel és belső céges szerepekkel kialakított rendszerekből nézve hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy minden Key Accout Manager, Help Desk Operator, Executive Director vagy éppen adóügyi tisztviselő mögött is egy érző lelkű ember van.


Mindannyian kapcsolódásra vágyunk.


Munkahelyi, vállalati, üzleti szerepeink közvetítő eszközök arra, hogy egy másik szeretetet adó és kapó lélekhez kapcsolódjunk.


Volt egy időszak az életemben, amikor egy nagyon tiszta élmény hatására úgy jártam-keltem a világban, hogy a társadalomban, illetve az adott helyzetekben felvett szerepeinken túllátva szóltam a titulusok mögötti emberekhez. Soha olyan hatékonyan nem intéztem a dolgaimat, mint akkoriban.


Ezt a finomhangolást tudatosan is el lehet végezni.


Az egóból hajtott, harciasabb hozzállást a laza, játékos stílus akkor tudja felváltani, amint megengedjük magunknak, hogy a szerepünkből kilépve az egyik szeretettel teli lélek szóljon a másik szeretettel teli lélekhez. Amikor így kommunikálunk, a másikban is előbb-utóbb megtörténik ez az áthangolódás.


Ilyenkor nemcsak a stílusunk változik lazára és játékosra, hanem az egész lélekjelenlétünk más lesz: miközben magabiztosan képviseljük az érdekeinket, nyitottabb szívvel tudunk figyelni a másik érdekeire is.


Az eredmény egy jó élményű, kölcsönös odafigyelésen és érdekérvényesítésen alapuló megbeszélés, ami újabb lehetőséget adott a szeretet megélésére egy másik emberrel való kapcsolódásban.


_______

Amennyiben Ön is szeretne így felkészülni egy-egy megbeszélésre, interjúra, várom üzenetét:

Vanyovszki Mária

Coach | Mentor | Tanácsadó




Commentaires


bottom of page