top of page
Keresés
  • Szerző képeMaria Vanyovszki

Mi az élet értelme? - Válság, halál, önismeret

Az élet értelme maga az ÉLET. Ennek a tiszta érzése akkor mutatkozik meg erősen, amikor valamilyen válságot élünk meg, vagy egészen közelről szembenézünk a halállal.

élet értelme, válság, lelki béke

Például: 1. Kiderül, hogy egy szerettednek már csak hónapjai vannak hátra. Miközben elkezditek a küzdelmet az életéért, benned is újraértékelődik az, ahogy addig éltél. És változtatni fogsz.


2. A szerelmed/testvéred/gyermeked hirtelen meghal. A gyász fájdalmaiban teljesen új rálátást kapsz arra is, amit ebben a létezésben addig az életednek hívtál. És változtatni fogsz.


3. Egy rutinvizsgálaton rákos elváltozást diagnosztizálnak nálad. Miközben elkezded az egészségügyi procedúrát és felülsz a gyász hullámvasútjának egy extrém változatára, egészen más értéket kap számodra az élet. És változtatni fogsz.


Vannak emberek, akik e tapasztalatok valamelyikén keresztül értékelik át az életüket.


Vannak, akiknek nem kellenek ilyen radikális megélések ahhoz, hogy életüket a változásoknak és fordulatoknak kitéve merjék bátran gyűjteni a tapasztalásokat.


Ha tudni akarod, te hogyan élhetsz minél teljesebb életet, ne várj a következő válságra!

Végezd el az alábbi önismereti gyakorlatot:

Állj a tükör elé. Meztelenül. Nézz szembe magaddal és meditálj a dolgok mulandóságáról. Minden el fog pusztulni… Az otthonodban, amit olyan nagy gonddal hoztál össze, más emberek fognak lakni, és aztán egyszer összedől. A ruháid, amiket szeretsz, szét fognak foszlani. Minden egyéb vagyontárgyad másoknak fog örömet okozni… Majd egyszer azok is elmúlnak. Gondolj a szeretteidre. Egyszer mindannyian meg fognak halni. Azután nézz végig szeretettel a testeden. Ez is meg fog szűnni. És ha voltál annyira bátor, hogy képzeletben elengedtél mindent, amihez az emberek szívesen ragaszkodnak, emeld fel a tekinteted és nézz szembe magaddal. Észre fogod venni, hogy ragyog benne valami, ami nem e világból való. Valami időtlen, mély, személytelen. Aki mentes a családi mintáktól, sérülésektől, társadalmi elvárásoktól, hiedelmektől… Ez vagy te. És most kérdezd meg ezt a legbenső, tiszta lényeget, hogy valójában mi a fontos. Hogyan akarod felhasználni a megmaradt időd? Mi az, amit még mindenképp szeretnél megtapasztalni?


Ha szeretne a témával intenzívebben, coach folyamatban foglalkozni, vagy bármilyen kapcsolódó kérdése van, várom üzenetét:

Vanyovszki Mária

coach, önismeret, önelfogadás, lelki béke, boldogság





A bejegyzést barátaim, saját életem és Dahlke-Lindau életprincípiumokról szóló könyve ihlette.


Az oldalamon közzétett, saját coach gyakorlataim szakmai használata, publikálása, ill. egyéb, magáncélon túli alkalmazása előzetes egyeztetést igényel.

bottom of page