top of page
Keresés
  • Szerző képeMaria Vanyovszki

5 tipp, hogyan csinálj magadnak boldog új évet

Amikor így év elején »boldog új évet« kívánunk egymásnak, jó lenne mindenkivel leülni és végigvenni:

Kinek mitől boldog az éve?

TÉGED MI TESZ BOLDOGGÁ?


Életem legmélyebb időszakában egy másik ember panaszáradatát hallgatva, aki szerint az élet szenvedés, döntöttem el, hogy márpedig én boldog akarok lenni. Ott álltam összetörve, megalázva, dupla gyászban, és dühösen robbant ki belőlem, hogy nem. Az élet nem lehet csak szenvedés. Még nem tudtam enni és aludni, de életösztönöm egészen egyszerű, tiszta pillanatokat keresett, amiben örömöm lelhetem. Apró dolgokkal kezdtem. Ilyen volt például megélni a pillanatot, amikor a hajam szárítottam úszás után, vagy ülni csendben a törpe bambuszaim árnyékában. Majd főzni magamnak, hajnalig táncolni idegenek körében, vagy levezetni egészen a Földközi tengerig...


Tudományos kutatások is alátámasztják, hogy az érzelmi jólétünk kulcsa elsődlegesen az apró pillanatok tudatosításában és teljes megélésben rejlik. Ennek kiaknázására érdemes rendszeres saját perceket, rutinokat bevezetni, amik hozzájárulnak mindennapjaink jó megéléséhez.


Újévi bejegyzésembe ennek az elvnek a jegyében állítottam össze azt az 5 tippet, amik a "nagy boldogságokhoz" vezető úton folyamatos támaszod, kapaszkodóid és örömforrásaid lehetnek.


1. Változtatás a reggeli rutinban

Az egyik leghatékonyabb trükk, bármilyen nagyobb változást tervezel az életedben, hogy előtte valami apró változtatást eszközölsz a napi rutinjaid valamelyikében. Pszichológia kutatások támasztják alá, hogy egy kis változtatás mekkora erőt tud adni, mivel az ember ez által már megérzi, hogy képes a változásra. A reggeli rutinban változtatást eszközölni a legnehezebb és éppen ezért a leghatékonyabb.

Ahogy reggel ébredek, analógja annak, hogyan motiválom magam egy új szokásra, témára, feladatra.

Ügyfeleimnek egyéni szokásaik figyelembevételével teszek javaslatokat. Itt a legbeváltabb rutinokból válogattam párat.

- Ébredés után dörzsöld össze a két tenyered, amíg melegséget érzel, és simítsd végig az arcod. Sóhajts egy nagyot. Ezzel hatékonyan felébreszted a tested és az elméd. Abban is segít, hogy felkelés előtt feldolgozd az álmaid, és a napra vonatkozóan megérezd a hangulatod, az igényed, a céljaid.

- Ha telefonnal indítottad eddig a napot, próbáld ki, hogy ébredés utáni első fél órában ne nézz rá. Nézz ki helyette az ablakon rögtön a felkelés után. Lélegezz közben mélyeket, sóhajtozz, és érezd meg a tested.

- Haladóknak ajánlom, hogy végezzenek egy pár perces testmozgást vagy légzőgyakorlatot.


2. Mozogj zenére

A zenének varázsereje van. Ha nemcsak hallgatod, hanem mozogsz is rá, a varázslat megsokszorozódik.

Legalább hetente egyszer tedd be a kedvenc zenéid, vagy egy full random listát és engedd el az elvárásokat. Nem kell semminek megfelelned; hagyd, hogy a tested megmozgassa magát. Lazítsd ki az izmaid, vagy tombolj teljes erőből, ahogy a lelked kívánja.

A zenére mozgás energetizálja a tested és a lelked.

És emlékeztet az élet szeretetére.

3. Főzz magadnak

Sokan vallják, hogy a helyes táplálkozás nemcsak a test, a lélek egészségének is fontos alappillére. Az viszont még kevésbé ismert, hogy a saját magunk számára készített étel többszörösen járul hozzá a testi és érzelmi jóléthez. A témában ajánlom: Rüdiger Dahlke és Dorothea Neumayr: Evésről, ivásról és az életről című könyvét.

Ha ritkán főzöl, akkor kezdj havi vagy heti egy rutinnal. Készülj rá! Nézz utána finom, élvezetes ételeknek. Inspirálódj igényes éttermek menüjéből, séfek, dietetikusok és gasztrobloggerek ajánlásából. Vedd meg a hozzávalókat; gondosan válaszd ki az alapanyagokat.

Adj neki teret és időt, hogy élvezhesd az étel elkészítésének folyamatát is. Tegyél be jó zenéket és mozogj, énekelj közben. Az étel akkor igazán élvezetes a testednek és a lelkednek, amikor élvezed a készítés folyamatát is.

Hosszútávú, jótékony hatása, hogy egyre közelebb kerülsz magadhoz, egyre tudatosabb leszel az ételekkel és érezni fogod, mi a jó a te testednek és mi nem.


4. Adj teret az életedben olyan tevékenységeknek, amiket gyerekkorodban élveztél

Önismereti gyakorlat formájában egy korábbi írásomban már foglalkoztam ezzel.

Életünk alakulása, megéléseink, hogy boldognak érezzük-e magunkat, összefüggésben van azzal, amit a különböző életciklusainkból hozunk.

A gyerekkor tiszta, érintetlen zsenialitása a legjobb tanácsadó bármelyik életciklusból is nyúlunk vissza hozzá.

Ekkor voltunk a legközelebb magunkhoz, az igaz valónkhoz, aki még tisztában volt a nagyszerűségével és tudta, mi a legjobb neki. Gerald Hüther neurológus kutatása szerint beiskolázás előtt a gyerekek 98%-as zseninek tekinthető, az iskola befejezése után viszont már csak 2%. Éleszd fel a benned élő zsenit!

Bármit is csináltál gyerekkorodban, amit élveztél, az nagy valószínűséggel nemcsak örömforrásod lesz a felnőtt létben is, hanem életed egyéb változásainak is motorja lehet.


5. Csinálj őrült dolgokat

Az őrült dolgok alatt olyan dolgokat értek, amikkel megleped magad is és másokat is. Fontos, hogy szeretettel csináld, és ne okozz kárt másoknak.

Nekem például ilyen őrült dolgaim a nyilvános események sajtófalai előtti ugrálások és magasba rúgások. Az ugrálásra szinte mindig rá tudtam venni mást is. A rúgás pedig olyannyira inspirálóan működött, hogy pár évvel később egy bevásárlóközpont kampányában köszönt vissza.


Az őrült dolgok legvisszatartóbb tényezője a szégyen: mit fognak gondolni rólam, azt hiszik őrült vagyok stb. Lehet, hogy első pillantásra azt gondolják, de másodikra már csodálni fognak. Ilyenkor ugyanis nemcsak a saját komfort zónád feszegeted, hanem másokét is, és jó eséllyel követni fogják a példádat.


Az apró, őrült dolgok a reggeli rutinhoz hasonlóan felerősítik benned a bátorság és a szabadság érzését. Minél gyakrabban csinálod, annál inkább feltöltenek: a »bármire képes vagyok, amit csak szeretnék« érzésével.


+ 1 tipp: Ha van kedved hozzá és lehetőséged rá, néha készíts ezekről az örömökről fotókat. Ihletőként és emlékeztetőként újabb öröm pillanatokra adnak majd erőt.


Talán már észrevetted mostanra, hogy mindegyik fenti javaslat alapja az életöröm és a szeretet. Érdemes mindegyikre szánnod az időt, hiszen:

Önmagad és az élet szeretete nyilvánul meg benne.

Mind az öt tevékenységtípus fejleszti továbbá a személyiséged és az önismereted.


Ne feledd, töltsd meg az életed egyre több olyan tevékenységgel, ami boldoggá tesz! Ezzel válsz képessé nagyobb dolgokra, leszel mások javára és járulsz hozzá az egyre jobb világhoz is.

_________

Vanyovszki Mária

Coach | Mentor | Tanácsadó

____

A nyitóképet a karanténban készítettük Láng Péter fotós barátommal. Őrült pózokat és még őrültebb helyszíneket keresve alkottunk magunknak boldogság pillanatokat.





bottom of page