top of page
Keresés
  • Szerző képeMaria Vanyovszki

Mi a teljesség? - Olvasónapló 6. rész

Vallásos környezetben nőttem fel, így volt egy tanult istenhitem. No, ez volt az, amit abban a pillanatban cseréltem le a nagy SEMMI-re, amikor megláttam a ljubljanai kórházi ágyon a derék, fiatal férfi testet az összetört fejjel és a hozzá csatlakoztatott monitorokkal.

Aztán később megtapasztaltam, hogy az ürességnek is vannak fokozatai.


Amikor a gyászban azt hiszed, hogy már minden mélyponton túl vagy, majd egyszer csak jön egy a fájdalom fogalmával meg sem közelíthető sokk, mintha a lelkedet jól megrugdosnák, majd kitépnék. Teljesen lebénulsz. Testileg és lelkileg.


Éjszaka volt... Vezettem... Fogalmam sincs, hogy tudtam a kocsival megállni, hány órát állhattam ott, és hogy aztán hogy jutottam el az első benzinkútig. Arra már emlékszem, hogy a kutas fiú felismerhette, hogy gond van, mert nagyon sokáig beszéltetett, mire visszaülhettem az autóba és tovább bírtam menni.

Talán azon az éjszakán értem el a fájdalomnak azt az elviselhetetlen mélyét, ahol a lelkem elkezdte újraéleszteni saját magát...


"A TELJESSÉG


Van Isten? Nincs Isten? - Abban, ami független a tértől, időtől és minden káprázattól: a Van és Nincs ugyanaz.


Van öröklétem? Nincs öröklétem? - Túl a téren, időn és minden káprázaton: a lét és a nem-lét ugyanaz.


Minden ismereted csupán arra jó, hogy a változók közt eligazítson, de a változatlanról nem nyújt semmi bizonyosságot. Ismeret csak a változóban van és csak a változóról, mert benne külön-külön vizsgálható a Van és Nincs, helyes és helytelen, domború és homorú; de a teljességben mindez bontatlanul azonos, ezért nincs benne semmi megnevezhető. A teljesség nem egy és nem több, nem én és nem más, nem valami és nem semmi.


Ha a teljességet ismerni akarod, ne kérdezz semmit, mert rávonatkozólag minden "igen" és "nem" ugyanazt jelenti; hanem merülj önmagadba, személyed alá, s ahol nincs tovább, ahol minden mindennel azonos: ez a teljesség."

(Részlet Weöres Sándor: A teljesség felé című könyvéből)


Önismerettel foglalkozni, amikor úgy érzed, a világod összeomlott körülötted, elsőre talán hiábavalónak tűnik. Egy idő után viszont ráérzel, hogy minden bölcsességed és erőd, amire a változásban szükséged van, föl tud erősíteni, mint egy szuperhőst. Az út nem egyszerű, de a megfelelő szakember segítségével rendkívül hatékony és már folyamatában tele van sikerekkel és örömökkel. Tapasztalataim révén még jobban tudlak támogatni abban, hogyan szeresd magad és az életet.

__________________

Vanyovszki Mária

Coach | Mentor | Tanácsadó

maria.vanyovszki@gmail.com

+36306042901






______

Ezt a bejegyzést eredetileg 2015. október 23-án írtam, magamnak.

Nyitókép: Jordán Gábriel

Profilkép: Kondoros Éva Katalin

bottom of page