top of page
Keresés
  • SzerzÅ‘ képeMaria Vanyovszki

Ezzel kommunikációs trükkel jobbak lesznek a kapcsolataink és könnyebbek a döntések

Amikor változtatunk a kommunikációnkon, változik a gondolkodásunk, változnak a kapcsolataink és mindezzel a valóságunk is.


önismeret, önelfogadás, lelki béke, boldogság

Az egyik nagy kedvencem a »kell«.


Elképesztően gyakran használjuk ezt a pici szót, és valami felső, megkérdőjelezhetetlen erőt tulajdonítunk neki.


Amint kicseréljük a »kell«-t, könnyebbé válnak a döntési helyzetek.

Időről-időre érdemes saját magunk tolmácsaiként átfordítani, mi van éppen mögötte.

Akár magadnál, akár másnál veszed észre, kérdezz rá: - Ki szerint kell? - Ki/mi mondta, hogy kell? - Milyen célból kell? - Milyen okból kell? Stb. Amíg nincs meg az eredete, addig kérdezz tovább. Majd nézd meg, mivel helyettesíthető ez a rövid, de hatalmas erejű és néha végtelenül korlátozó szócska.

A szinonima »muszáj« ugyanez a kategória.


Miután a fentiekhez hasonló kérdésekkel megvizsgáltad a kell/muszáj eredetét, szándéktól és kontextustól függően keress rá olyan átfogalmazást, amitől személyessé és kezelhetővé válik: - szeretném - akarom - XY szeretné/akarja - érdemes - hasznos - lehetőség van benne - XY szerint az a jó/érdemes/hasznos - én úgy gondolom, hogy jó/érdemes/hasznos Stb.

E cserék révén más megvilágításba kerülhetnek helyzetek, könnyebbé válhatnak döntések, fejlődik a kommunikációnk, és egyre jobbak lesznek az emberi kapcsolataink is. Persze, a »kell«-nél is vannak kivételek. Pl. ha WC-re kell menni, nincs mese… Az olyan igazi »KELL«, amin nem változtat az, ha átfogalmazom »szeretnék kimenni«-re. ________

Ha szeretnél változtatni a kommunikációdon, az emberi kapcsolataidon és ezeken keresztül a valóságodon, írj a maria.vanyovszki@gmail.com címre.

coach, Budapest, önismeret, önfejlesztés, kommunikáció

Vanyovszki Mária

Coach | Mentor | Tanácsadó

bottom of page