top of page
Keresés
  • Szerző képeMaria Vanyovszki

Nyitott szívvel hallgatás

Van egy gyakorlat, ami elképesztő hatással lehet az emberi kapcsolatokra a kommunikáción keresztül. Legyen az akár magánéleti, akár munkahelyi. Úgy hívom, hogy NYITOTT SZÍVVEL HALLGATÁS.


Amilyen egyszerűnek tűnik, olyan nehéz.

Beszélgetéseinkben ugyanis az a jellemző, hogy miközben a másik beszél, ezer gondolat jut eszünkbe, amit mi is hozzáfűzni akarunk. Így tulajdonképpen nem fordítunk maximális figyelmet a másikra, hiszen a figyelmünk egy része azon van, amit mondani készülünk.

A nyitott szívvel hallgatás lényege, hogy nemcsak nem szólalunk meg mindaddig, amíg a másiknak tart a mondandója, hanem nem is akarunk. Továbbá nem kérdezünk bele, nem bólogatunk, nem grimaszolunk, nem ahá-zunk, “csak” nyitott szívvel és nagy figyelemmel jelen vagyunk számára.

Amikor a másik befejezte, mondd el neki, hogyan figyeltél rá és kérd meg, most ő is ugyanígy hallgassa meg a te mondandódat.

Csak miután te is befejezted, reagáljatok egymás ügyére.


Kipróbálhatod úgy is, hogy nem avatod be a másik felet. Sőt. Érdemes rendszeresen gyakorolni így, hogy nem szólsz előre és utólag sem, de te a másik mondandójánál nyitott szívvel és maximális figyelemmel jelen vagy. Változás így is történni fog.


Benne is, de főleg benned.

________________

Vanyovszki Mária

Coach | Mentor | Tanácsadó

+36306042901



bottom of page