top of page
Keresés
  • Szerző képeMaria Vanyovszki

“Vigyázz magadra!”

Ügyfeleimmel gyakran foglalkozunk azzal, hogy a szóhasználataink milyen erős hatással vannak a gondolkodásunkra és a viselkedésünkre.


Alap coaching trükk, hogy a ne-vel és nem-mel kezdődő megfogalmazásokat átfordítjuk pozitívba. Szerintem az üléseimen használt leggyakoribb szavam a ‘hanem’.

- Nem akarok összeugrott gyomorral bejárni dolgozni! - Hanem? - Hanem…

A pozitív megfogalmazás nem könnyű. Így amikor megszületik egy-egy átfogalmazott kijelentés, ott nemcsak szavak szintjén történik meg a változás, hanem érzések és cselekedetek szintjén is.

Amikor egyik ügyfelem azzal jött a következő ülésre, hogy a beszélgetéseink hatására a 'Vigyázz magadra!' elköszönést is lecserélte 'Jó utat!'-ra, nagy hálával konstatáltam, hogy nemcsak engem zavart ez a forma…


Először itt, Magyarországon ütötte meg a fülemet elköszönésként. Össze is rezzentem az első hallásra, hogy ‘Jaj, mitől kellene tartanom?! Mire vigyázzak?!' Milyen veszély leselkedik rám állandóan?!’


A 'Vigyázz magadra!' félelmet kelt, feltételezi a veszélyeket, amitől óvakodni kell. Így akaratlanul is indukál a másikban egy olyan érzést, ami korlátozhatja, sőt, a figyelmét veszélyek irányába terelheti.


További fenntartásom vele, hogy szülői hangnemet idéz. Szülők mondják így gyereküknek, akiknek a felelőssége még valóban nem teljes. Két felnőtt közötti elköszönésben ugyanakkor, ahol egyenrangú felelősségi viszony áll fenn, nem érzem szerencsésnek.


Eredetét és magyarországi elterjedését az angol nyelvű filmek szinkronizálásában feltételezem. A “Take care” ugyanis rendkívül gyakori elköszönési forma, amit mindig így fordítanak, pedig az angol verzió más. Az odafigyelést és a szeretetet fejezi ki ez is, viszont sokkal kevésbé szól a felsőbb, szülői hangnemből, továbbá a vigyázz-zal szemben potenciális veszélyre sem utal.


Az élet egy utazás, aminek varázslatos megtapasztalásában a nemek és a félelmek korlátoznak, az igenek és az egyértelmű jókívánságok ugyanakkor bátorságot és szabadságot adnak.

Legyen csodás utatok!

Fotó: Nerpel Nikoletta

__________

Vanyovszki Mária

Coach | Mentor | Tanácsadó

+36306042901

bottom of page