top of page
Keresés
  • Szerző képeMaria Vanyovszki

A teljesség felé - Olvasónapló, befejező rész

Volt egyszer egy eléggé szürreális éjszakai beszélgetésem, ahol többek között szóba került az istenhit is. A másik előadta, hogy Isten szerinte nincs. Egyrészt ő csak abban hisz, amit lát, másrészt mekkora marhaság már, hogy van valaki ott fenn, aki eldönt mindent itt rólunk, aztán meg egyébként is hagyja ezt a sok szenvedést...

Akkoriban én már kezdtem kapiskálni, hogy az Isten valami egészen más, mint amit a vallások ebből felénk közvetíteni tudnak.

Amikor a nagyon durva mélypontom volt 2014. november-december környékén, egy szakember azt mondta:


"Mária, tudom, hogy most nagyon nehéz, de ne feledje, napfelkelte előtt van mindig a leghidegebb."


És valóban, valahogy így lett. Egy idő után ugyanis elkezdett megnyílni a lelkem és az elmém egymás irányába, és a sok "önmagam olvasása" révén kezdtem megengedni magamnak, hogy átjárjon valami nagyon mélyről jövő ős tudás, amit megélni maga a csoda.


"AZ ISTEN


Az ember, akit jönni-menni látsz: zárt, egyéni; s az emberalkat legmélyebb rétege nem zárt, nem egyéni, mindennel összefüggő, azonos a minden alakzat mélyén rejlő egyetlen létezéssel.

Az időbeli véges személyiség mögül kibontakozó időtlen végtelenség: a lélek. A kibontakozásra nem szoruló időtlen végtelenség: az Isten.

Külön-külön határok csak a térben és időben vannak; ami tértelen, időtlen: bontatlan. A személyiség burkából kiemelkedő emberi lélek azonos az Istennel; és mégsem az Isten. Nem úgy azonos az Istennel, mint a csönd a csönddel, hanem mint a zaj megszűnése a csönddel.

Az ember, mikor zártságából megszabadul, háromféleképpen látja az Istent: mint "van"-on túli, vonatkozás-nélküli lényeget; mint a mindenséget beburkoló és telesugárzó szerelmet: s mint a véges személyiség leomlása után felragyogó végtelen lelket.

Az Istenbe-olvadó ember számára nincs többé kívánatos és nemkívánatos, nincs többé semmiféle fokozat; mindent végtelenül és kívánság nélkül szeret. Számára minden ugyanegy: minden a Teljes-Változatlan, melyből a számtalan változó jelenség árad. Isten tartalmazza a mindenséget, s a felszabadult lélek Istenben tartalmazza a mindenséget."

Részlet Weöres Sándor: A teljesség felé című könyvéből


Önismerettel foglalkozni, amikor úgy érzed, a világod összeomlott körülötted, elsőre talán hiábavalónak tűnik. Egy idő után viszont ráérzel, hogy minden bölcsességed és erőd, amire a változásban szükséged van, föl tud erősíteni, mint egy szuperhőst. Az út nem egyszerű, de a megfelelő szakember segítségével rendkívül hatékony és már folyamatában tele van sikerekkel és örömökkel. Tapasztalataim révén még jobban tudlak támogatni abban, hogyan szeresd magad és az életet.

__________________

Vanyovszki Mária

Coach | Mentor | Tanácsadó

+36306042901









______

Ezt a bejegyzést eredetileg 2015. október 23-án írtam, magamnak.

Nyitókép: Láng Péter

Profilkép: Kondoros Éva Katalin

bottom of page